Aisi schrijft

zondag 23 november 2014

Maandagochtend

Toen ik mijn bed uitstapte vanmorgen, begreep ik al snel wat voor dag het werd. Het werd zo'n dag. En ondanks dat mijn ochtenden totaal niet bijzonder zijn, en het me niet eens zal uitmaken of iemand dit leest of niet: er zit schrijfdrang tot in mijn vingertoppen, en ik kan niets anders dan die maar zijn vrije loop te geven.

Met de slaap nog in mijn ogen betrad ik de woonkamer met een kop thee in mijn hand. Ik besloot een plaat te draaien, niet een ongewoon fenomeen voor mij.

Ik trok een LP van Genesis uit de kast. Waarom weet ik niet. Ik had het nog nooit geluisterd. Ik heb me zover ik kan heugen alleen verwonderd over de hoezen van het aantal platen die wij hier thuis van de band tot onze beschikking hebben. Ze deden me altijd denken aan Lord of the Rings. En sinds ik me zo weemoedig voelde, kon ik wel iets wonderlijks en buiten deze wereld gebruiken.

Zonder de hoes gelezen te hebben legde ik de fragiele plaat op zijn daarvoor bestemde plek. Zodra er klanken begonnen te klinken uit de stereoinstallatie overviel mij het gevoel van een ongelooflijke fout te hebben begaan. ''Looking for someone, I guess I'm doing that..'' Nee he. ''.. Nobody needs to discover me, I'm back again..'' Ik kon het niet helpen om te checken of het niet toevallig mijn ziel was die zich daar afspeelde op het platendek.

In mijn wereld bestaat toeval altijd nog niet. Het moest zo zijn dat deze woorden tot me spraken, al kwamen die slechts uit een stoffige box, die zijn beste jaren echt al heeft gehad. Toeval bestaat in mijn wereld altijd nog niet. Nog niet. Pas tot mij het tegendeel is bewezen. En als dat gebeurt, als die dag aanbreekt, pas dan zal ik mij terugtrekken van dingen zoals voorbestemming, het lot, karma en meer van dat soort fratsen.

In de keuken vond ik twee afbakbroodjes. Normale gezinnen eten dit alleen op Zondag. Een zak kaiserbroodjes kost een paar centen minder dan een volledig bruin brood. En voor een huishouden met laag inkomen en te grote afwas, is het al snel elke dag Zondag.

En hier zit ik dan, met een half broodje achter de kiezen, te typen. Wakker ben ik nog steeds niet. De plaat van Genesis heeft de finish van Side One bereikt. Er wacht een Maandag op me, en ik weet bij God niet wat met hem te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten