zaterdag 28 oktober 2023

Zelfmedelijden vs. zelfcompassie

Zelfcompassie, iedere sessie met mijn psycholoog valt het weer. Onderweg naar huis galmt het nog door in mijn hoofd. Wat betekent het nou eigenlijk? Als ik thuis achter de computer kruip en de online Van Dale raadpleeg, blijkt dat zonder resultaat. Het woord bestaat niet. Type ik het in bij Google krijg ik meerdere hits. Psychologiemagazine, puurmindsetacademy.nl, allerlei artikelen. Het lijkt een zelfingekopte term. Als ik alleen op het woordje ''compassie'' zoek, dan krijg ik medelijden. Zelfmedelijden is een term die we wel kennen en naar mijn idee meer omarmen. Maar als ik het internet moet geloven, zijn zelfcompassie en zelfmedelijden niet hetzelfde.

Bij zelfcompassie ben ik eerder geneigd te denken aan zelfliefde, begrip en geduld voor jezelf. Bij zelfmedelijden denk ik aan begrip voor je eigen situatie, dat je je best wel klote mag voelen als een situatie klote is. Ergens denk ik ook: jezelf zielig vinden. Maar dat klinkt zo negatief en bot. 

Zelfcompassie zou dus in het woord eigenlijk zelfmedelijden moeten zijn. Maar ook dat is gek: compassie (medelijden) voel je bij iemand, voor iemand. Je erkent dat iemand lijdt en je lijdt mee. Zou zelfcompassie dan niet beter zelflijden kunnen zijn? Je lijdt immers zelf, dus zou je nog mee met jezelf moeten of kunnen lijden? En hoe dan precies? 

Op www.zelfcompassie.nl vind ik wél antwoord. Ik citeer:

''Compassie voor jezelf is niet echt anders dan compassie voor anderen. Denk er eens aan hoe je je voelt als je compassie met iemand hebt. Eerst is het zo dat je merkt dat iemand op een of andere manier lijdt. Als je niet in de gaten hebt dat iemand het moeilijk heeft, kun je geen compassie voelen.''

Aha. Dus als ik compassie bij mezelf voel is dat eigenlijk het zelfde als compassie hebben voor een ander, oftewel: ik voel dat ik lijd of ik merk dat jij lijdt.

''Ten tweede betekent compassie dat je zelf geraakt wordt door het leed van iemand anders; je hart reageert op diens pijn. Als dat gebeurt voel je warmte, zorgzaamheid, en de behoefte om de ander op een of andere manier te helpen of te steunen.''

Dus na het opmerken van het lijden van een ander volgt een reactie op zijn of haar pijn. Een luisterend oor bieden, naar iemand toegaan, iemand ondersteunen/helpen, advies geven. Dat zijn dus allerlei manieren om te reageren op de pijn van de ander. Welke reactie je biedt hangt dus af van de lijdensweg zogezegd.

Maar hoe zit het dan met zelfcompassie?

''Zelfcompassie betekent dat je op precies dezelfde manier naar jezelf kijkt als je het moeilijk hebt, als je faalt, of als iets je niet bevalt aan jezelf. In plaats van je leed te negeren, zeg je tegen jezelf: “Dit is iets waar ik het moeilijk mee heb. Hoe kan ik op dit moeilijke moment het beste mezelf troosten en voor mezelf zorgen?” In plaats van meedogenloos te oordelen en jezelf te kritiseren voor allerlei tekortkomingen, betekent zelfcompassie dat je vriendelijk en begripvol bent tegenover je fouten en gebreken.'' 

Als ik verder lees kom ik ook op het kopje ''wat zelfcompassie niet is''. Te beginnen met dat het niet eens een bestaand woord is, maar dat schrijven ze dus niet. Wat er wel staat is als volgt:

''Als mensen zelfmedelijden hebben, zijn ze geneigd te zwelgen in hun ellende en te vergeten dat anderen vergelijkbare problemen kunnen hebben. Ze vergeten dat ze verbonden zijn met anderen en hebben het gevoel dat zij de enige zijn die het tegenzit. Bij zelfmedelijden ligt de nadruk op egocentrische gevoelens van isolement. Het leidt ertoe dat je je leed makkelijk overdrijft.''

Hier lees ik eigenlijk alleen maar wat zelfmedelijden is, niet zozeer wat zelfcompassie niet is. Zelfmedelijden kun je dus maar beter niet hebben omdat het eigenlijk een slachtofferrol in vermomming is. Je bent sneller geneigd te zeggen: ''Pff, ik heb echt even medelijden met mezelf (omdat ik zo door de regen naar werk moet).'' In plaats van: ''Ik heb zelfmedelijden (want ik moet door de regen, nu of straks).'' Natuurlijk is regen dan een voorbeeld wat misschien een beetje onderdoet aan waar we de term zelfmedelijden eigenlijk beter voor kunnen gebruiken, échte lijdenswegen dus, zoals een ongeluk, een gebroken relatie, verlies van een dierbare.

''Bij zelfcompassie daarentegen zie je de relatie tussen je eigen ervaringen en die van anderen, zodat je je niet geïsoleerd voelt. Door het perspectief in te nemen van iemand die met compassie naar je kijkt, creëer je een mentale ruimte waarin je je ervaringen in een ruimer perspectief kunt plaatsen en kunt relativeren.''

Hieruit maak ik op dat zelfcompassie voelen eigenlijk alleen maar kan als je even boven jezelf en/of de situatie uitstijgt. Kijken vanuit de blik van een ander mét compassie. Dus, in de logica van de Van Dale: iemand die met medelijden naar jou kijkt. Maar die iemand ben ik uiteindelijk zelf, uitgestegen boven mezelf.

Misschien maak ik het mezelf onnodig moeilijk en analyseer ik weer eens teveel. Ik wil graag dingen begrijpen voordat ik ze kan toepassen. Maar het kunnen toepassen is waar het hem hier het meest om draait. Wat mij het beste helpt is bedenken wat ik zou zeggen tegen een vriend of vriendin die het moeilijk heeft, die echt iets doormaakt. Dan zou ik luisteren, lieve dingen zeggen en proberen te ondersteunen en adviseren waar nodig. Ik zou geduldig zijn, begrip tonen in zover ik de situatie begrijpen kan, ik zou duidelijk maken dat ik er ben voor die persoon als hij/zij daar graag gebruik van wil maken. Kortom: niet meer meten met twee maten, maar jezelf wat vaker benaderen zoals je dat ook bij vrienden zou doen.

De citaten in deze blogpost zijn afkomstig van de site www.zelfcompassie.nl, de website is een vertaling van een Amerikaanse website van Kristin Neff.

vrijdag 20 oktober 2023

Onzekerheid is zeker

Ga ik nu echt na zo'n lange tijd ineens heel openhartig zijn op een blog die door niemand meer wordt gelezen? Het antwoord is ja. Alle begin is moeilijk, ook deze. Al zie ik het niet helemaal als een begin, eerder een herintroductie. Deze blog is al meerdere malen door mij verwaarloosd en weer opgepakt, afgestoft. Al is het wel tenenkrommend om terug te lezen wat ik het internet allemaal heb toevertrouwd, zowel inhoudelijk als grammaticaal. Ik waan me beslist geen schrijfster. Toen niet en nu ook niet. Ergens ontroert het me ook wel. Ik zie een meisje dat zoekende is naar zichzelf, zich te pas en te onpas afreageert of juist haar gelukzaligheid over het leven, haar mensen en haar dingen met iedereen wil delen. Eigenlijk is er dus helemaal niks veranderd. 

Het schrijven en delen zoals ik dat eerder deed overkomt me niet meer. Ik noem het overkomen omdat toentertijd de inspiratie er was. Die is er al heel lang niet meer. Toch is er wel veel wat ik zou willen zeggen. Ik zoek naar de juiste woorden en een manier waarop, hopende op dat dit een manier kan zijn.

Momenteel bevind ik me in een lastig pakket. Sinds een paar maanden zit ik ziek thuis. Het emmertje stroomde over en ik kon er niet aan ontsnappen. Wat er precies mankeerde wist ik niet met zekerheid, maar ik was er op gefixeerd dat het maar één ding kon zijn: een burn-out. Zo belandde ik bij een arbo-arts en vanuit daar werd ik doorverwezen naar een psycholoog. Kwam ik aanzetten hoor, met mijn lijst van klachten en gedachten. Dat zij aan de hand daarvan iets anders moest concluderen dan hetgeen wat ik eigenlijk dacht te mankeren, was op zijn zachtst gezegd confronterend. Tegelijkertijd sloeg de wanhoop en paniek nu pas echt toe. Hoe kom ik hier in godsnaam weer uit?

Mijn toolbox om hier mee om te gaan is nog erg leeg. Wees lief voor jezelf, bekijk het per dag, wees geduldig met jezelf. Ik vind het allemaal maar lastig. Het is moeilijk voor mij om niet gelijk progressie te boeken. Denken dat je opkrabbelt en dan weer tien keer zo hard op je snufferd gaan. Ik wil een bevestiging dat iets werkt of dat ik op zijn minst op de goede weg zit. Ik wil nu vooruit. Maar de weg is hobbelig en het contrast van de goede en slechte dagen zijn groot. 

Aan de weg mankeert nog wel meer. Ik mis bijvoorbeeld een stip aan de horizon, iets om naar toe te werken. In de periode dat ik ziek ben geworden was ik druk bezig met het zoeken naar ander werk. Ik zou graag iets willen doen met mijn creativiteit en het papiertje wat ik hiervoor heb behaald. Wat dat precies is, vind ik moeilijk te omschrijven. Er is geen hapklare baan tenzij je het autonome kunstenaar bestaan na de academie verder doorzet. Voor mij hoeft dat niet zo nodig. Maar een baan waar er ruimte is voor mijn creativiteit en waar ik tegelijkertijd plezier en voldoening uit kan halen, dat moest toch wel lukken? Helaas na een jaar lang solliciteren is ook dit nog steeds niet gelukt. Dit heeft de boel nog eens extra op zijn kop gezet. Wie ben ik nu eigenlijk? Wat kan ik en wat wil ik nog?

En dan kijk ik weer terug naar dat meisje dat hier kwam om te schrijven, dat gewoon een uitlaatklep zocht terwijl ze de dingen deed die ze moest doen. Zij wist toen evenzeer niet waar ze het zoeken moest, net zoals ik nu.

  

Je zou kunnen zeggen dat zich nu dan de uitgelezen kans voordoet om dit te gaan ontdekken. Om eens echt de tijd te nemen om te ondervinden wat je wil. Waar word je blij van? Wat doe of deed je graag? Waar liggen je interesses? Het antwoord op al die vragen is dat ik het gewoon echt niet meer weet. 

En dus keer ik in mezelf. Op zoek naar versies van mezelf die het wel weten. Wanneer wist ik nu echt wie ik was en wat ik wilde doen? Ik weet het antwoord wel, namelijk het moment dat ik mocht kiezen voor een studie. Ik mocht eindelijk eens zeggen wat er met mij zou gebeuren, welke richting het met mij zou opgaan. Een bewuste keuze, en dat werd de kunstacademie. Maar ik kan nu totaal niet meer genieten van die autonomie, van die keuze van toen, omdat het voelt dat ik heb gefaald. Ik heb geen goede keuze gemaakt omdat ik er niet in ben geslaagd om een baan te krijgen in hetgeen waarvoor ik heb gestudeerd. En als ik er nog eens goed over nadenk, kan ik ook niet zeggen dat de academie me nou altijd zo makkelijk is afgegaan. Ook toen had ik last van onzekerheid en zat ik enorm met mezelf in de knoop. Tuurlijk ben ik wel heel blij dat ik het heb afgemaakt, maar ik kan niet helpen om het te zien als een verlies. Dit omdat toen ik daar iets mee wilde doen, ik het niet mocht gaan doen. En na zoveel afwijzingen heb ik het idee dat ik een stap terug moet doen en zeggen: misschien is dit het niet voor mij. Maar ja, wat dan wel?